- Kunstmatige intelligentie en machine learning hebben een steeds grotere invloed op hoe Hollywoodfilms worden gemaakt.
- Creatief directeur Rob Bredow van special effects-bedrijf Industrial Light & Magic legt uit waar het naartoe gaat met de nieuwe technologie.
- Bredow staat ook in de eerste AI 100 van Insider, een ranglijst met de belangrijkste menen in artificial intelligence-setor.
- Lees ook: De strijd om rekenkracht van AI zorgt voor het ontstaan voor markt voor ‘chipleningen’, voorspelt durfkapitalist
Acteur Harrison Ford speelt al meer dan 40 jaar de rol van avonturier en archeoloog Indiana Jones op het witte doek. Dat zorgde voor een uitdaging bij het filmen van het nieuwste deel in de serie ‘Indiana Jones and the Dial of Destiny‘.
Het verhaal leunt op Griekse mythes over een apparaat dat de tijd zou kunnen terugdraaien. Hoewel dat overduidelijk fictie is, werden de filmmakers wel met een echt probleem geconfronteerd: hoe zorg je ervoor dat de 79-jarige Ford er tientallen jaren jonger uitziet in de film.
Het was niet de eerste keer dat filmmakers deze uitdaging probeerden te tackelen. Voorgaande pogingen resulteerden vaak in krakkemikkige oplossingen die er niet geweldig uitzagen en waar de specialisten niet erg tevreden over waren.
Maar dat is in rap tempo aan het veranderen, volgens Rob Bredow, creatief directeur van de firma Industrial Light & Magic (ILM) en één van de belangrijkste namen in de AI-sector
Om Ford er jaren jonger uit te laten zien, gebruikte het team achter 'Dial of Destiny' een speciale camera om elke beweging van de acteur vast te leggen, zegt Bredow tegen Insider. Met behulp van generatieve kunstmatige intelligentie, paste de studio een procedure toe waarin ze het gezicht van Ford veranderden. Dit kon in dit geval zonder dat de acteur hiervoor allerlei kleine markeringen op zijn gezicht hoefde te dragen, iets wat daarvoor nog een standaardprocedure was bij het verjongen van iemands uiterlijk.
Het resultaat? Indiana Jones ziet er ineens generaties jonger uit. Perfect voor de eerste scenes van de film, die zich afspelen in de Tweede Wereldoorlog.

"We hadden een geweldige basis om deze op machine learning-gebaseerde modellen te trainen", zegt Bredow. Hij verwijst hierbij naar het vele beeldmateriaal van Ford waarin hij de rol van Indiana Jones vertolkt. "De kwaliteit van het werk is beter geworden, maar het minimaliseert ook de impact op de acteur, de cameramensen en de rest van het team dat aanwezig is op de set. Het bespaart ons veel tijd."
Als je het nieuwe proces vergelijkt met de manier waarop het verjongen van de acteurs in 'The Irishman', een film die in 2019 op Netflix verscheen, werd gedaan, zitten er nogal wat verschillen in. De visuele effecten werden ook hier door ILM uitgevoerd, maar destijds moest de cameraman meer dan 25 kilo aan materieel met zich meezeulen, schat Bredow. "Om er zeker van te zijn dat we alle details konden vastleggen die we nodig hadden om de gelijkenis zo groot mogelijk te maken."
ILM werd in 1975 opgericht door George Lucas, de bedenker van Star Wars, als onderdeel van zijn studio Lucasfilm. Het special effects-bedrijf is uitgegroeid tot een voorloper op het gebied van nieuwe technologische ontwikkelingen in Hollywood. In totaal hebben de films die onder handen zijn genomen door ILM 16 Oscars gewonnen en zijn 50 films die een Oscar-nominatie hebben gekregen.
Bredow, die onder andere aan de films 'Solo: A Star Wars Story' en 'Ready Player One' werkte, is een belangrijke naam geworden bij de toepassing van artificial intelligence voor de filmindustrie.
Hij is optimistisch over de innovaties rond AI (artificial intelligence) en machine learning. Met Insider sprak hij over opmerkelijke ontwikkelingen op dit gebied die een grote impact kunnen hebben op de entertainmentindustrie.
AI in entertainment wordt een industrie van $100 miljard
De toepassing van artificial intelligence-software in de media en entertainmentsector groeit hard. De markt zou naar verwachting in 2030 zo'n 100 miljard dollar waard moeten zijn, blijkt uit een rapport van Grand View Research.
Om ervoor te zorgen dat ILM concurrerend blijft, is het bedrijf bezig met het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe prototypes. Daarnaast doet het meerdere experimenten met technieken die de efficiëntie van machine learning-algoritmes moet verbeteren, aldus Bredow.
Een van de belangrijkste mijlpalen voor het bedrijf is het versneld beschikbaar maken van deze producten voor filmmakers. "In het verleden kostte het met de inzet van digitale gereedschappen tussen de zes en twaalf maanden om een persoon er jonger te laten uitzien", legt Bredow uit. Maar met de recente ontwikkelingen op dit gebied, moet het nu binnen enkele weken haalbaar zijn om dat voor elkaar te krijgen.
Bredow geeft nog een voorbeeld van hoe AI het maken van Hollywoodfilms beïnvloedt. Bij het vinden van een geschikte stuntman kunnen producers nu met geautomatiseerde tests alvast bepalen welke het best overkomt op camera, terwijl ze een acteur in de film naspelen.
Voorheen werden visuele effecten vrijwel exclusief in de post-productiefase van de film toegevoegd, legt Bredow uit. "Je neemt de persoon aan die goed was in de stunt en waarvan je denkt dat hij genoeg lijkt op acteur. Pas op het eind kom je erachter hoe goed dit wel of niet werkt en hoeveel je nog moet doen in de naproductie."
Toch zijn er nog steeds verbeterpunten, stelt Bredow. Hij ziet vooral veel vooruitgang in het vervangen van gezichten en in het creëren van simpele karakters die interactie kunnen hebben met het publiek gedurende live shows of met mensen die op hun mobiel zitten.
Daarnaast ziet hij onder meer dat de ontwikkelingen in rap tempo gaan op het gebied van het maken van esthetische digitale omgevingen, "waarbij artiesten niet elke glasplaat of elke baksteen met de hand hoeven te maken".
Hoe AI en de creatieve gemeenschap kunnen samenleven
Terwijl AI-technologie zich een weg baant naar de normale consument, zijn de tools waar het team van Bredow mee werkt, alleen betaalbaar voor filmstudios met diepe zakken. Maar Bredow ziet een wereld waarin ze uiteindelijk ook kleinere artiesten kunnen helpen bij het maken en verbeteren van hun content voor bijvoorbeeld Youtube.
Ondertussen zorgen de duurdere AI-softwarepakketten wel voor verdeeldheid van het creatieve ecosysteem in Hollywood. Sommigen vrezen dat digitalisering hun werk bedreigt. Bredow denkt daar anders over. Het is volgens hem geen uitgemaakte zaak dat mensen het van de robots verliezen.
Bredow denkt dat de nieuwe toepassingen acteurs kunnen helpen bij het vertellen van verhalen waarvan ze nooit hadden durven dromen. Hij ervaart de nieuwe ontwikkelingen dan ook niet als een bedreiging, maar als het volgende hoofdstuk in een langlopend verhaal van vooruitgang. "Soms vragen mensen me: 'Denk je dat sommige van deze nieuwe technologieën films gaan vervangen?' Dan verwijs ik altijd naar dat VHS en de DVD. Die hebben de bioscoop ook niet vervangen".
"Waar het om gaat is dat deze tools beschikbaar komen voor artiesten die er workflows van hoge kwaliteit mee kunnen maken" en "dat dit gedaan wordt met een grote mate van respect voor de kunstenaars die daadwerkelijk de drijvende krachten achter deze processen zijn", concludeert Bredow. "Het maakt niet uit of die artiest iemand is die schildert of iemand die dit soort uitingen digitaal maakt, of dat de artiest iemand is voor de camera - de prestaties van deze artiesten moeten worden gerespecteerd."